Covers uitvoeren, mag dat? Ja!

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on RedditEmail this to someone

De wereld van rechten in de muziekindustrie is een lastige. Veel begrippen zijn vaag gedefinieerd en de regels die bestaan laten een flinke ruimte tot interpretatie. De term ‘covers’ is niet terug te vinden in de auteurswet, dus hoe bepalen we wat hier is toegestaan? Laten we beginnen door eens de feiten op een rijtje te zetten.

Auteursrecht of copyright is automatisch gegeven bij het maken van een werk

 

 

 

 

 • Auteursrecht heb je automatisch op het moment dat je werk maakt. Hoef je niets voor te doen.
 • Sinds 1912 is vastgelegd in de auteurswet dat de auteur zelf mag zeggen wat er met zijn werk gebeuren mag.
 • Zo kun je vastleggen dat jouw werk niet bewerkt of aangepast mag worden uitgevoerd. Dit doe je dan meestal bij een rechtenorganisatie zoals Buma/Stemra, zodat andere muzikanten die geïnteresseerd zijn om jouw werk uit te voeren maar op 1 plek hoeven na te vragen wat er wel en niet mag.
 • Één van de dingen die je niet kunt vastleggen, is dat anderen jouw werk niet onbewerkt mogen uitvoeren!
 • Een andere artiest is dus vrij om jouw nummer te ‘coveren’, op een aantal voorwaarden
  • De originele auteur wordt vermeld in de exploitatie
  • De tekst is niet aangepast
  • Het nummer is niet bewerkt

Vooral die laatste voorwaarde laat ruimte voor interpretatie. Een cover is nooit exact hetzelfde als het origineel, dus is het dan ‘bewerkt’? In de meeste gevallen blijkt dat je best ver mag gaan met het uitvoeren van een nummer in eigen stijl, maar zodra je delen echt gaat aanpassen of remixes gaat maken dan ga je die grens over. Daarnaast, als er veel geld mee gemoeid is dan zullen de rechtenorganisaties sneller achter je aan gaan zitten en komt de grens dichterbij te liggen.

Conclusie

Cover er naar hartenlust op los, en als het een oud of onbekend nummer is waar niemand meer financiële interesse in heeft zou ik niet al te bang zijn om er je eigen draai aan te geven. Vermeld wel altijd in alle gevallen de originele auteur. En ja, je mag het dan gewoon live uitvoeren. Je bent officieel wel verplicht om je setlist te sturen naar Buma/Stemra zodat zij netjes de originele auteurs kunnen betalen (vanuit de optreedlicentie van de locatie waar je speelt, niet uit eigen zak dus).

Bronnen:
http://www.musicunited.nl/2016/04/07/mag-je-zomaar-covers-uitbrengen/
http://wetten.overheid.nl/BWBR0001886/2015-07-01
http://www.bumastemra.nl/faq/bewerkingen/

Geef een reactie